Χειροποίητη εικόνα μεταξοτυπίας εκτυπωμένη πάνω σε επιχρυσωμένο καμβά, διακοσμημένη με μεταλλικό πλαίσιο που παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων.
Συνοδεύεται στο πίσω μέρος από πιστοποιητικό γνησιότητας σφραγισμένο από βουλοκέρι.
Επίσης διαθέτει δερμάτινο σχοινάκι έτσι ώστε να μπορείτε εύκολα να την κρεμάσετε καθώς και ποδαράκι στήριξης για να μπορείτε να την στήσετε σε οποιαδήποτε επιφάνεια.
Ονομασία της Παναγίας στο Άγιον Όρος (Μονή Χιλανδαρίου). Ονομάστηκε έτσι γιατί στο εικόνισμα Της εικονίζεται να έχει τρία χέρια. Η σχετική διήγηση έχει ως έξης. Σύμφωνα με την παράδοση ή εικόνα αυτή ήταν οικογενειακό κειμήλιο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Πριν γίνει, μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Παλαιστίνη, ήταν πρωτοσύμβουλος του Μουσουλμάνου Χαλίφη της Δαμασκού Ουαλίδ (705 – 7). Την εποχή εκείνη ξέσπασε η Εικονομαχία. Ο Δαμασκηνός αναδείχθηκε τότε υπέρμαχος και ένθερμος υποστηρικτής της προσκυνήσεως των αγίων Εικόνων. Ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ’ ο ‘Ισαυρος ο υποστηρικτής της Εικονομαχίας, κατηγόρησε τον Δαμασκηνό με δολιότητα στο Χαλίφη, πείθοντας τον ότι ο Ιωάννης επιδιώκει την πτώση της εξουσίας του.
Ο χαλίφης πίστεψε την ψευδοκατηγορία του αυτοκράτορα Λέοντα και χωρίς να εξετάσει το θέμα τιμώρησε τον Ιωάννη, κόβοντας του το δεξί χέρι, που είχε γράψει πάρα πολλά για την τιμή των αγίων Εικόνων. Ο Ιωάννης, κρατώντας το κομμένο του χέρι, προσέπεσε στο εικόνισμα της Παναγίας μας και με ολονύκτια δέηση την παρακαλούσε να τον θεραπεύσει. Η Παναγία άκουσε την παράκληση του Ιωάννου και θεράπευσε το χέρι του, το οποίο προσαρμόστηκε κατά θαυμαστό τρόπο. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ο άγιος Ιωάννης ανήρτησε στο κάτω μέρος της εικόνας ασημένιο ομοίωμα του δεξιού χεριού. Από τότε η εικόνα αυτή ονομάστηκε «Τριχερούσα» γιατί φαίνονται τρία χέρια σ’ αυτήν.
Η εικόνα της Παναγίας είναι, στη συνείδηση των πιστών, πάντα σεβαστή και αγαπημένη, αλλά προσιτή και όχι απόμακρη. Ζει στις καρδιές των ανθρώπων, στα εικονοστάσια των σπιτιών, στα καλντερίμια των νησιών τους, στις πλαγιές των βουνών. Πάντα και παντού, η γυναικεία, οικεία μορφή που παρηγορεί, θεραπεύει, προστατεύει, αγρυπνά. Το όνομά της βρίσκεται στο στόμα του λαού, σε κάθε παράκληση ή ικεσία και σε κάθε δοξολογία. Συνοδοιπόρος στη χαρά και αρωγός στη λύπη, η Παναγία έχει περάσει και έχει ζυμωθεί στη συνείδηση των πιστών σαν κομμάτι της καθημερινότητάς τους.
Περισσότερες εικόνες μας μπορείτε να δείτε πατώντας “εδώ“.